Koulutuspäivän tavoitteet:
Koulutuspäivässä perehdytään tarinallistamisen menetelmiin ohjauksen näkökulmasta: miten ohjata nuorta pohtimaan omia lähtökohtia, tarinansa juonenkulkua ja rakentamaan tulevaisuuttaan siten, että tarinalle asetetut tavoitteet täyttyvät.
Koulutuspäivä aloitetaan johdantoluennolla tarinallistamiseen ja sen jälkeen keskitytään erilaisiin tarinallistamisen menetelmiin erityisesti opinto- ja uraohjaustyön kannalta.
Tutustumme mm. seuraaviin menetelmiin:
Stooripuu: Stooripuu-menetelmää voidaan käyttää nuorten kanssa oman tarinan hahmottamiseen ja siihen liittyen tulevaisuuden tekemiseen: miten löydän oman paikkani, miten kerron itsestäni esim. tulevalle työnantajalle? Mikä on minulle tärkeää, mitkä ovat juureni? Kenelle voin olla avuksi/hyödyksi? Millä tavalla? Millä tarinalla luon uutta suuntaa elämässäni? Miten kerron omasta osaamisestani ja elämästäni muille? Miten tulen nähdyksi oman tarinani kautta?
Tarinapolku: Miten luon nuoren urapolkuun tarinallisen polun? Miten hyödynnän tarinapolkua nuoren kanssa oman opinto/työpolun hahmottamisessa?
Avoin Tarina: Avoin tarina apuna nuoren oman urapolun suunnittelussa: missä olen nyt, minne olen menossa? Millainen on unelmieni opiskelu/työpäivä?
Kolmen kuvan tarina: Miten hyödynnän visuaalisuutta tarinan kertomisessa?
Tarina esineestä: Miten voimme hyödyntää esineitä nuoren oman tarinan hahmottamisessa? Mitkä esineet kertovat siitä, mitä osaan jo?
Koulutuspäivän ohjelma:
Klo 9.00
Johdanto tarinoiden hyödyntämiseen
Klo 10.15 kahvitauko
Klo 10.30
Stooripuu apuna oman osaamistarinan luomisessa
Klo 11.30 lounas
Klo 12.00
Tarinapolku työkalu urapolun hahmottamisen tukena
Avoin Tarina apuna nuoren urapolun suunnittelussa
Kolmen kuvan tarina – visualisointi avuksi
Klo 13.30 kahvitauko
Klo 13.45
Tarina esineestä – näin kerron itsestäni
Loppukeskustelu – kysymykset ja vinkit
Klo 15.00 koulutus päättyy
Kenelle?
Koulutuspäivä on suunnattu toisella asteella työskenteleville opinto- ja ryhmäohjaajille, opettajille, kuraattoreille sekä muille ohjaustyötä tekeville. Lisäksi koulutusta voi lämpimästi suositella uraohjaus- ja neuvontatyötä tekeville esim. Kainuun työllisyyden kuntakokeilussa ja TE-palveluissa. Koulutuspäivästä hyötyvät myös muut esim. erilaiset hanke- ja 3. sektorin toimijat, jotka toimivat nuorten ohjaus- ja tukitehtävissä.
Kouluttaja:
Anne Kalliomäki:
Tarinakoneen Anne Kalliomäki on tarinallistamisen eli tarinalähtöisen palvelumuotoilun edelläkävijä Suomessa. Hän on yrityksensä Tarinakoneen kautta kouluttanut ja tuottanut tarinoita ja tarinallistamiseen liittyviä suunnitelmia jo yli 10 vuoden ajan.
Toteutus:
Reaaliaikainen, verkkovälitteinen koulutuspäivä
Aika:
6.5.2022 klo 9-15
Ilmoittautumiset:
17.4.2022 mennessä oheisen linkin kautta
https://www.lyyti.in/Tarinallistamista_soveltavat_menetelmat_opinto_ja_uraohjaustyossa_652022_9376
Hinta:
Koulutus on maksuton Kainutlaatuinen työelämä tutuksi -hankkeeseen osallistuville.
Koulutuksen yhteyshenkilö:
Mira Huotari
mira@kainula.fi
040 1488 591
Lisätietoja:
Koulutukseen mahtuu mukaan 30 osallistujaa. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.