Hankkeen varsinaisena kohderyhmänä ovat toiselta asteelta valmistuneet, välivuotta suunnittelevat ja välivuotta viettävät nuoret, jotka tähtäävät korkea-asteen jatko-opintoihin sekä korkea-asteen osaamista edellyttävään työelämään.
Välivuoden aikana hanketoimintaan osallistuvat nuoret saavat opinto- ja uraohjausta heille laadittavan henkilökohtaisen jatko-opinto- ja urasuunnitelman mukaisesti. Suunnitelmia peilaten jokaiselle nuorelle etsitään kolme vaihtoehtoista työkokeilupaikkaa Kainuun työ- ja elinkeinoelämän sektoreilta, joissa nuori suorittaa kahden kuukauden kestoiset työkokeilujaksot. Työkokeilujaksojen ohessa nuori suorittaa ko. tehtäviin johdattelevia tutustumisopintoja avoimen korkeakouluopetuksen opintotarjonnasta.
Hanketoiminnan kautta nuori paitsi tutustuu tulevaisuuden Kainuun korkea-asteen osaamista vaativiin työnantajatahoihin, ammatteihin ja toimenkuviin myös edistää hakukelpoisuuttaan korkea-asteen jatko-opintoihin mm. akateemisten opiskeluvalmiuksien ja vaihtoehtoisten hakureittien osalta. Toimintamalli kannustaa nuoria välivuoden proaktiiviseen käyttöön. Työkokeilujen aikana nuori on oikeutettu työttömyysetuuksiin.
Kainuulaiselle työ- ja elinkeinoelämälle hanketoiminta tarkoittaa tulevaisuuden osaajien rekrytoimista ja sitouttamista organisaation toimintaa ja kehitykseen ennakoiden ja pitkällä tähtäimellä.